Actis Installatie Gids Hybris-Tape

 

 

PDF :  Installatie Gids Actis Hybris-Tape Deel 1 PDF 

 

PDF :  Installatie Gids Actis Hybris-Tape Deel 2 PDF 

 

 

 

Hybris Isolatie :

Diverse tapes ( kleefbanden ) voor afdichtingen

 

1. Multidhésif of Tape-J

Twee Hybris panelen worden aan elkaar gehecht met een Multidhésif tape of een Tape-J en vormen zo een aaneengesloten geheel dat hermetisch lucht- en dampdicht is. De solide, reflecterende buitenfolie van de HYBRIS isolatie, die gericht is naar de warme zijde (of binnenkant van de woning) is immers tegelijkertijd een hoog kwalitatief dampscherm.

De HYBRIS panelen dienen natuurlijk goed tegen elkaar aangesloten te worden voor het afkleven.

Vervolgens er voor zorgen dat de tape goed wordt aangedrukt en door op- en neergaand wrijven de boorden degelijk zijn dichtgeplakt.

De nieuwste generatie Hybris beschikt echter over een overlappende strook met kleefstrip die eveneens de functie van het dichtkleven kan vervullen. Daardoor gaat er automatisch minder behoefte zijn aan de traditionele kleefband.

Soms kan het nuttig zijn om op bepaalde plaatsen beide kleefmiddelen toe te passen.

Gebruik van Tapes bij houtskeletbouw

HYBRIS panelen goed tegen elkaar laten aansluiten.

Daarna luchtdicht afkleven met Multithésif kleefband ( of Tape-J ).

Afdichting met Tapes rond technische leidingen (elektrische bedrading, waterleiding, sanitair, ….)

 

Gebruik van Multidhésif of Tape-J 

Luchtdichte afkleving met de Multidhésif of Hybris-Tape J

 

2. TAPE-P

Tape-P bestaat uit een sterk gemetalliseerde folie, 20 cm breed, in twee geplooid in de verpakking en met een kleefstrook van 5 cm langs één zijkant.

 

Tape-P is speciaal ontworpen om voor een hermetische dichting te zorgen van perifere boorden zoals o.a. bij plafonds, vloeren, muren, ramen, deuren, gordingen, enz.

HYBRIS panelen tegen de muur geplaatst.

Voorbeelden tegen de plafondkant van gebruik van Tape-P.

Eén kant van de Tape-P wordt tegen de vloer (of het plafond) gelijmd met een kleefpasta ( bv. een PU kleefkit), de andere kant met de lijmstrip wordt tegen de Hybris isolatie gekleefd.

Voorbeelden tegen de vloerkant van gebruik van Tape-P.

 

Aandrukken van de Tape-P

Beide kanten worden goed aangedrukt om een volledige luchten dampdichte structuur te bekomen.

Hybris panelen (enkel of dubbel) tegen het dak-timmerwerk geplaatst.

Tape-P voor afdichting tussen gordingen en muren.

Nadat de dikte van de isolatie is gemeten en aangeduid op de muren en gordingen, wordt het gemetalliseerde deel van de tape met kleefpasta op de betreffende ondergronden gehecht.

Bij dit voorbeeld zal een Hybris paneel tussen de kepers geplaatst worden en over het geheel, nog een tweede paneel.

 

Nadat alle Hybris panelen zijn aangebracht kan men de verschillende panelen met elkaar verbinden door de lijmstrip van de overlappende strook vrij te maken en vast te kleven (of door gebruik te maken van een andere kleefband zoals de Multidhésif )

 

Daarna wordt Tape-P over de Hybris isolatie geplooid, de kleefstrip vrij gemaakt en met een vaste handdruk vastgekleefd en glad gestreken.

 

Na het aanbrengen van het metalen frame blijft er nog genoeg plaats over om de technische leidingen (bv. de elektrische bedrading) te plaatsen in de ruimte tussen de profielen. Uiteindelijk zullen hierop dan nog de gipsplaten vastgeschroefd worden. Links bovenaan en rechts onderaan de Hybris panelen zie je nog de boorden van de Tape-P.

Werkwijze hier bij dit voorbeeld : Nadat men de juiste afstand heeft gemeten tot waar de Hybris isolatie gaat komen, brengt men de Tape-P aan op de kleefpasta die op de wanden reeds werd aangebracht of gespoten. Hierop drukt men dan het metalen profiel dat men op die ondergrond (muur of gording) vastschroeft. Vervolgens laat men Tape-P naar beneden hangen, plaats men de Hybris panelen op hun juiste plaats, plooit men Tape –P over de isolatie, maakt men het kleefgedeelte van Tape-P vrij en plakt dit vast op het dampscherm (folie die naar de warme zijde of binnenkant van de zolder is gericht) van het Hybris paneel. Daarna plaatst men dan ook de tussenliggende metalen profielen. Nog de gipsplaten vasthechten en het geheel is luchtdicht afgewerkt.

Het gebruik van Tape-P rond de ramen.

Hier zie je de Tape-P nog vrij rond de ramen hangen. Hij werd eerst met kleefpasta op de muren bevestigd, daarna werden pas de HYBRIS panelen aangebracht. Dit gebeurde op dezelfde wijze tegen de vloer en tegen het plafond.

Hier merk je dan hoe de eerste Tape-P , onder het raam, rond het Hybris paneel werd gedraaid en vervolgens wordt vastgekleefd. De andere kanten rond het raam zijn nog niet afgewerkt. Dit is eveneens het geval met de Tape-P tegen de vloer

 

3. Tape-O

 

 

Tape-O wordt afgerold over de isolatie en met één kleefstrip al vastgeplakt, daarna pas zal ook de andere strook vastgekleefd worden.

Hier zie je hoe Tape-O wordt aangebracht over de metalen profielen.

Tweede kleefstip wordt vrij gemaakt en vast gekleefd op de andere isolatiestrook, over de keper of het metalen profiel heen.

 

Nog enkele andere voorbeelden van het gebruik van Tape-O.

Hier wordt Tape-O aangebracht over een houten structuur.

Sommige balken zijn al overplakt met Tape-O , andere nog niet.

Er bestaat ook nog een andere mogelijkheid. In plaats van het gebruik van al die tapes om een hermetisch luchtdicht geheel te verkrijgen, kan men evengoed een dampscherm over de hele oppervlakte aanbrengen of gebruik maken van een dunne, reflecterende isolatie van Actis (bv. Triso Hybrid, HControl Hybrid, Triso Super 12, ….). Deze moeten dan ook volgens hetzelfde principe geïnstalleerd worden (luchtdicht en dampdicht). Bij deze laatste, creëer je natuurlijk nog een bijkomende isolatiewaarde.

 

Hier zie je Tape-O over de metalen profielen en de houten gording (dakgedeelte). De Hybris panelen tegen de muur zijn alleen gedicht door een Multidhésif/Tape-J kleefband of met de overlappende kleefstrip.

 

En hier is Tape-O zichtbaar over de houten balken van de skeletbouw structuur

 

 

Bij dit voorbeeld heb je alleen een kleefband van Actis over twee naast elkaar staande Hybris panelen ( wat nu ook kan gebeuren door de overlappende strook met kleefstrip), vervolgens zie je een dampdichte folie of een dampscherm (hier wit van kleur) en daarna komen nog de gipsplaten (ook wit van kleur), naast en achter de zetel met tegen de vloer een licht bruine plint en eveneens een dubbel stopcontact.

 

 

Binnenhoek :  Hybris paneel goed tegen de muur plaatsen.

                    Een tweede paneel laten aansluiten tegen het eerste paneel.

                    Afdichten met een Actis Tape of met de geïntegreerde kleefstrip.

 

Buitenhoek : Een eerste paneel gelijk met de muur plaatsen.

                   Een tweede paneel goed laten aansluiten met het eerste paneel.

                   De luchtdichte aansluiting verzekeren met Actis Tape of met de overlappende kleefstrook.

 

Aandacht: Laat geen opening tussen de panelen onderling !

Andere oplossing rond het raam.

Hier wordt gewerkt met de Multidhésif of Tape-J en niet met de Tape-P zoals in vroeger voorbeeld.

Technische leidingen die uit het plafond komen (afdichting met Multidhésif of Tape-J).

Specifieke toepassingen bij houtskeletbouw.

Panoramisch overzicht: de houten balken worden hier hermetisch afgedicht met Tape-O.

Met dit voorbeeld werd ACTIS beloond met de gouden medaille ter gelegenheid van de “Chantiers de l’Innovation 2022” georganiseerd door Pôle Habitat FFB met haar nieuw procedé voor het isoleren van platte daken in de houtskeletbouw met de HYBRIS technologie. Hier werden de isolatiepanden aan elkaar verbonden met de geïntegreerde overlappingsstrook met kleefstrip dat in veel gevallen de Tapes kan vervangen.

 

Enkele technische tekeningen.

Afdichting met Multithésif of Tape-J. De Hybris panelen vormen zo één afgesloten geheel.

Begin van de afdichting met Tape-P. Hybris paneel en gording worden zo luchtdicht afgesloten.

Tape-P wordt verder aangebracht en de metalen profielen geïnstalleerd.

Hier zijn drie Tapes in gebruik.

 

Gelieve ook de andere “Plaatsingsgidsen” van de HYBRIS isolatie te raadplegen.

 

 

 

DEL-BA Products bv is verdeler in Benelux van het gamma Actis Isolatie materialen.

Leuvensesteenweg 206 - 3370 Boutersem - Roosbeek

Burelen : info[at]delba.be / 0032 (16) 734246

Magazijn : info[at]verfschuur.be / 0032 (16) 461905