Actis Plaatsing Triso Hybrid S en Boost'R Hybrid S in een dak ( Triso Toiture : benaming in Frankrijk )

 

 

PDF :  Installatie Gids Actis Triso Hybrid S en Boost'R Hybrid S Daken 

 

 

 

Voor het isoleren van een dak langs de buitenkant.

Met gebruik van het isolerend onderdak Boost'R Hybrid S, de isolatiefolie met dampscherm Triso Hybrid S en de vasthechtende Isoclips.

“ Benaming in Frankrijk : TRISO – TOITURE ”

 

Met de Isoclips creëert met een luchtspouw tussen het isolerend onderdak, de Boost’R Hybrid S (geplaatst langs de koude zijde) en de isolatie met geïntegreerd dampscherm, de Triso Hybrid S (aangebracht langs de warme zijde van de dakconstructie).

Deze werkwijze is niet alleen handig voor nieuwbouw, maar is wel de ideale vorm bij renovatie waarbij de dakconstructie praktisch niet wordt verhoogd. Dit is zeer belangrijk wanneer men rekening moet houden met de hoogte van de buurwoningen of als er hieromtrent een wettelijke regelgeving bestaat (zoals bv. bij historische gebouwen, enz.) Bovendien kan de bestaande afwerking onder de isolatie gewoon blijven bestaan, als men dat wenst, wat natuurlijk voor de nodige besparingen zorgt.

Gemiddeld gebruik : 3 Isoclips/m²

Plaatsing van de Isoclips Gemiddeld gebruik: 3 per m². Triso Hybrid S uitrollen over de kepers met de overlappende folie met kleefstrip naar beneden gericht. Onderaan het dak beginnen en de vorm van de kepers volgen. Daarboven komt dan de volgende strook tot aan de nok van het dak. De Isoclips aanbrengen en vastnagelen.

Actis Isoclip plaatsen

De vastgenagelde Isoclips gebruiken als voetsteun om u over de kepers te verplaatsen. Op deze wijze schuift men minder gemakkelijk uit en voorkomt men ongevallen.

Actis Isoclip vastnagelen

De volgende strook Triso Hybrid S +/- 10 cm over de vorige strook aanbrengen zodat de volgende Isoclip beide lagen kan vasthouden. Daarna beide stroken aan elkaar vasthechten met de voorziene lijmstrip of een actis kleefband zodat uw dak volledig luchtdicht is afgesloten.

 

De volgende strook Triso Hybrid S

Onderste strook isolatie met geïntegreerd dampscherm (de Triso Hybrid S), vastgehecht met isoclips, is nu over de ganse breedte van het dak aangelegd.

Onderste strook over de volledige breedte van het dak

Onderaan wordt een soort afgesloten goot gevormd, waarbij de isolatie oploopt tegen een dwars geplaatste balk, zodanig dat wanneer het isolerend onderdak hierover wordt aangebracht er een afgesloten ruimte ontstaat die eveneens luchtdicht is.

Onderaan afgesloten goot voor luchtdichte afsluiting

Nadat de Triso Hybrid S is uitgerold over de bestaande kepers, worden de eerste Isoclips aangebracht. Daarna wordt het isolerend onderdak, de Boost’R Hybrid S, over de liggende Triso Hybrid S getrokken.

De eerste Isoclips worden aangebracht

De Boost’R Hybrid S wordt op zijn beurt uitgerold over zijn ganse breedte (met de op de zwarte folie gedrukte pijltjes naar onder gericht) en vastgeniet. Onderaan en langs de zijkanten.

De Boost’R Hybrid wordt uitgerold

Op deze foto begint men reeds met de tengellatten te bevestigen.

De tengellatten worden bevestigd

Installatie van de Triso Hybrid S (zilverkleurig) met gebruik van Isoclips. Daarboven komt dan de Boost’R Hybrid S met zwart, dampdoorlatend HPV regenscherm (of onderdak). Onderaan zijn reeds enkele tegellatten en panlatten bevestigd. Vervolgens worden de dakpannen aangebracht en is het dak afgewerkt.

Installatie van de Triso Hybrid S

Nadat van de bovenliggende rol, de overlappende strook met lijmstrip tot aan de witte lijn is aangebracht, wordt de lijm vrij gemaakt en de folie vastgekleefd op de onderliggende rol. Even sterk aandrukken is aangeraden.

De lijmstrip

Detailzicht van de lijmstrip die wordt vrij gemaakt.

Door de Boost’R Hybrid S over de nok heen te leggen bekomt men één gesloten geheel met dit isolerend onderdak

De Boost’R Hybrid S over de nok

Na de plaatsing van de Boost’R Hybrid worden de dakpannen aangebracht en is het dak afgewerkt.

Zicht over het geheel van een nieuw dak waar men gestart is met het aanbrengen van de eerste laag: de Triso Hybrid S. De Isoclips zijn al aangebracht. Hierover dient nog de Boost’R Hybrid S gelegd te worden. Waar nodig is kan men ook gebruik maken van halve (of doorgezaagde clips) zoals hier zichtbaar is om de helling te overbruggen. Deze isolatie leent er zich gemakkelijk toe om alle vormen aan te nemen van de ondergrond en zorgt er dus voor dat ze één afgesloten geheel vormt.

Hier wordt geen gebruik gemaakt van Isoclips om een tussenliggende spouw te vormen. De Boost’R Hybrid S en de Triso Hybrid S worden gewoon van elkaar gescheiden door de kepers en de dwarsliggende balken en zo ontstaat hier dan de afgesloten luchtspouw.

De Boost’R Hybrid S en de Triso Hybrid S

Hier zijn metalen profielen aangebracht om er de gyproc platen aan vast te hechten.

De Actis kleefband of de kleefstrip van de overlappende folie.

Waar twee stroken isolatie samenkomen worden deze hermetisch afgesloten door een Actis kleefband of door de kleefstrip van de overlappende folie. Zo verzekert men dat ze lucht- en dampdicht zijn afgesloten.

Zicht langs de buitenkant van een werf: Hier worden de Boost’R Hybrid S en de Triso Hybrid S van elkaar gescheiden door een balk en vormen zo een luchtholte. Hier wordt dus ook geen gebruik gemaakt van de Isoclipsen.

De isolatie folies van Actis nemen gemakkelijk elke vorm aan en passen zich daarbij gemakkelijk aan elk type van ondergrond aan. Dit komt omdat deze folies zeer flexibel zijn.

Hier wordt ook geen gebruik gemaakt van Isoclips. De Triso Hybrid S die de contouren van de kepers volgt, wordt gewoon vastgeniet onderaan de keper. Men bekomt alzo hetzelfde resultaat als met de clips.

Deze werkwijze neemt wel een beetje meer tijd in beslag dan met het gebruik van Isoclips.

In deze hoofdstad van Europa (Parijs), met de Eifel toren op de achtergrond, worden massa’s oude daken gerenoveerd met de Boost’R Hybrid en de Triso Hybrid. Deze combinatie wordt daar Triso Toiture genoemd.

Op deze foto’s wordt alleen gebruik gemaakt van de Boost’R Hybrid S, die in eerste instantie een onderdak vormt en tegelijkertijd isolerend is. De rollen worden over de spanten gerold en voorlopig al vastgeniet. De pijlen onder de stippellijn moeten naar onder gericht zijn, richting dakgoot. Bovenaan loopt er ook een witte lijn. De overlappende strook met lijmstrip van de volgende rol moet tot daar komen. Daarna de lijmstrip van haar beschermend lint ontdoen en stevig vastkleven op de onderliggende rol. Desnoods een kleefband (tape) van Actis hiervoor gebruiken. Vervolgens tengellatten en panlatten aanbrengen en afwerken met de dakpannen.

 

Onderaan de spanten kan dan de Triso Hybrid S aangebracht worden en daartussen desnoods de HYBRIS.

 

Schoorstenen en inserthaarden Gebruik nooit Actis isolatie om schouwleidingen, inserthaarden of warmterecuperatie-installaties te isoleren. Respecteer de reglementaire afstand rond de schouwleidingen. Vorm een hitte werend schild met bv. 20 cm rotswol. Actis isolaties zijn bestand tegen warmte tot een temperatuur van 80°C. Zorg er dus voor dat je min. 20 cm verwijderd blijft van een hogere hittebron.

 

Dezelfde voorzorgmaatregel dient ook genomen te worden bij elektrische verlichting die een hoge warmtegraad uitstraalt, bv. halogeenlampen, …

 

Drie voorbeelden van renovaties van het dak uitgevoerd langs de buitenkant van het gebouw.

Kasteel van 1857 in Yvelines (dép.78) Frankrijk Château de la Geneste Oppervlakte: 500 m² Isolatie : Boost’R Hybrid + Triso Hybrid Afwerking met leien

Individuele woning van de jaren 1980 Plaats: Yvelines (dép. 78) Frankrijk Isolatie: Boost’R Hybrid + Triso Hybrid De Triso Hybrid is hier vastgehecht met Isoclips (niet zichtbaar omdat deze laag onder de zwarte Boost’R Hybrid is aangebracht.

Individuele woning met dakvensters en hellend dak Plaats: Essonne (dép. 91) Frankrijk Oppervlakte: 150 m² Isolatie: Boost’R Hybrid + Triso Hybrid.

Enkele woningen met Boost’R Hybrid + Triso Hybrid in Frankrijk

Werken uitgevoerd langs de buitenkant van het gebouw.

Villa in Chevreuse (dép 91) Luchtspouw bekomen met plaatsing van tussenbalken. Dak met dakvensters.

Renovatie van een gebouw in het centrum van Annecy.

Renovatie woning in Essonne. 150 m² dak met dakvensters.

Werf in Molenstede (België) - Renovatie.

De Triso Hybrid S wordt uitgerold over de bestaande kepers (eerste laag).

De eerste tengellatten en panlatten worden over de Boost’R Hybrid S aangebracht (tweede laag).

Men begint reeds met de dakpannen rond de schoorstenen en dakvensters te leggen (eindafwerking).

Extra informatie

In geval van solderen of lassen, ervoor zorgen dat er geen brandende gensters op de isolatie terechtkomen. Realiseer de dakafwerking (pannen, leien, …) binnen de 8 dagen na de plaatsing van de isolatie om te lange blootstelling aan UV straling te voorkomen. Ingeval van nieuwe bepleistering of gipsplaten, ervoor zorgen dat er tijdens het droogproces voldoende ventilatie is. Het stockeren van de isolatie gebeurt in eigen verpakking, beschut tegen UV straling, regen, negatieve temperaturen en ongunstige weersomstandigheden.

Deze maatregelen gelden immers ook voor de meeste andere isolaties of materialen !

 

 

 

DEL-BA Products bv is verdeler in Benelux van het gamma Actis Isolatie materialen.

Leuvensesteenweg 206 - 3370 Boutersem - Roosbeek

Burelen : info[at]delba.be / 0032 (16) 734246

Magazijn : info[at]verfschuur.be / 0032 (16) 461905